sobota, 1 kwietnia 2017

Natto

Natto to soja sfermentowana,
przez lepki, ciągnący śluz oblepiana.

W XI w. przypadkowo odkryte zostało,
Gdy trzymane w cieple ziarno soi sfermentowało.
W Japonii od lat spożywane,
Często na śniadanie podawane.
Z tamari czy sosem sojowym,
Albo też z żółtkiem surowym.
Do tego ryżu miseczka
I zielonej herbaty filiżaneczka.
Taki zestaw jedzenia i picia
Zwiększa szansę długiego życia.

Zapewne już o tym wiecie,
Natto ma najwięcej wit. K na świecie!!!
To menachinon długołańcuchowy
K2MK-7 brzmi jego termin fachowy.
Za prawidłowe krzepnięcie krwi odpowiada
I zdolność aktywacji różnych białek posiada:
Osteokalcyna i MGP osteoporozie zapobiegają,
Bo wapń z pożywienia do kości wkładają.
GAS6 ran gojenie stymuluje,
I człowiek lepiej się czuje :)

Natto enzym nattokinazę zawiera,
Która podobny do aspiryny efekt wywiera.
Pozytywnie wpływa na układ krążenia,
Zmniejsza szansę, by była hipercholesterolemia.
Krew rozrzedza i rozpuszcza skrzepy,
Człowiek jest zdrowszy i nabiera krzepy :)

Izoflawony też w natto występują,
Które rozwój dobrej mikroflory stymulują.
Usuwają też substancje toksyczne,
Mogą też wpływać na zdrowie psychiczne.
Fitoestrogen skutki menopauzy łagodzi,
A mężczyznom wcale tak nie szkodzi.

Więc zjedzcie czasem natto na śniadanie,
Drodzy Czytelnicy: Panowie i Panie!

natto z surowym żółtkiem i sosem sojowym, biały ryż, sałatka z glonów wakame
natto z tamari, tamago, ryż jaśminowy, marynowany ogórek i marchew, zielona herbata



Źródła:
William Shurtleff & Akiko Aoyagi, HISTORY OF NATTO AND ITS RELATIVES (1405-2012), Soyinfo Center, USA, 2012

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz