czwartek, 12 stycznia 2017

Albedo (mezokarp) pomarańczy



Pomarańcze zimą chętnie jedzone,
Mają albedo, przez ludzi niedocenione.
Białe, gąbczaste pod skórką się znajduje,
I w prozdrowotne składniki obfituje.
Substancje wit. C wchłonąć pomagające
I przeciwutleniające właściwości mające.
D-limonen, B9 i A witaminy
Oraz błonnik rozpuszczalny- pektyny,
Które ograniczają wchłanianie metali ciężkich z pożywienia
I są stosowane do biegunek leczenia.
Gęstość treści pokarmowej zwiększają,
A do tego cholesterol obniżają.
Znaczne ilości soli kwasów żółciowych związują,
Po ich zjedzeniu ludzie dobrze się czują :)

Jednak pomarańcze są zwykle filetowane
I zdrowego albedo pozbawiane :( 

Sernik z galaretka z krwistej pomarańczy i filetowana pomarańcza
dorsz, karmelizowana pomarańcza, piklowana rzodkiew arbuzowa, krem z cebuli, chrust z pora
Ptyś z kremem kasztanowym/ pomarańcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz