środa, 23 listopada 2016

O jeleniu

Jeleń to zwierzę parzystokopytne, pełnorogie;
Czasem bywa bardzo wrogie.
Toczy walki o samicę na rykowisku,
Daje wtedy innym jeleniom po pysku
Porożem, które co roku jest zżucane,
A odrastając, ma nowe wyrostki dodane.
Jelenie żyją w lasach liściastych i mieszanych;
Na terenach dobrze myśliwym znanych.
Gdy łowca wspaniałe zwierzę upoluje,
Jego niezwykłym smakiem się rozkoszuje.
Bo jeleń ma mięso szlachetne, niskotłuszczowe,
Chude, bogate w białko i zdrowe.
Znane i cenione na magnackich dworach,
Jadane przez szlachciców o przeróżnych porach.
W Compendium Ferculorum pryszki jelenie;
W wodzie z octem, masłem i cynamonem na trawienie.
Do tego rożenki i limonja posiekana;
Gorąca potrawa w misie na stół podana.
Jeleń na czarno przyrządzony;
Powidłami, wiśniami i korzeniami doprawiony.
W Kucharzu Doskonałym na jelenia 1 przepis się znajduje:
Na udziec z rożna, który się solą i octem marynuje.
Najlepiej, gdy mięso w alkoholu odpoczywa;
Wtedy kruchości i aromatów nabywa.
Z czerwonym winem świetnie się komponuje;
Do miodu i korzennych przypraw też pasuje.
Z pasternakiem i burakiem idzie w parze.
Poniżej kilka dań z jeleniem Wam pokażę :)

Jeleń marynowany w wiśniówce, puree z gruszki i pietruszki, marynowana brukiew i dynia


Jeleń, puree batat-dynia z beurre noisette, sos z czerwonego wina z żurawiną, kruszonka z  pumpernikla, geranium

comber z jelenia marynowany w sianie i miodzie pitnym, pieczony pasternak, sos piernikowy z czerwonym winem
comber z jelenia, puree z pasternaku, karmelizowany pasternak, pieczony jarmuż, krwawnik
Potrawa czarno gotowana z powidłami: "Weźmij jelenia albo łosia, porąb w sztuki, jakie chcesz. Odwarz, wstaw nacedziwszy rosołem i octem, warz. A gdy dowiera, miej powidła przebite, rozpuszczone octem, przydaj soku wiśniowego, słodkości, pieprzu, imbieru, goździków, cynamonu. Przywarz, a daj na stół" S.Czerniecki, Compendium ferculorum, albo zebranie potraw




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz