czwartek, 17 listopada 2016

O burakach

To jest wierszyk o burakach;
Tych  ćwikłowych, słodkich smakach.

Pochodzą one od buraka morskiego,
Na Bliskim Wschodzie dziko rosnącego.
W starym asyryjskim dokumencie się pojawiły;
Ogrody Babilonu pięknie zdobiły...
Lecz dopiero w wieku szesnastym
Pojawiła się odmiana o kształcie bulwiastym.

Na polskich stołach często buraki podają;
Przepisów na nie niezliczoną ilość mają.
Każdy wie to, że do kaczki
Najlepiej jadać buraczki.
Kiszone do barszczu czerwonego,
Na Wigilię przyrządzanego.
Carpaccio z plastrów buraka,
Z pewnością jest lepsze od Mc-a :)
Z "Kucharza Doskonałego" receptura na buraki duszone
W maśle; octem solidnie skropione;
Natka pietruszki, cebule posiekane;
Wszystko kwadrans tylko gotowane.

Buraki mają dużo sacharozy,
Która podwyższa we krwi poziom glukozy.
Ponadto żelazo niehemowe,
Zapobiega anemii, więc jest zdrowe.
Wulgaksantyna i betanina barwę czerwoną nadają
I przeciwutleniające właściwości mają.

E 162- ekstrakt z buraka ćwikłowego,
Nadaje produktom koloru czerwonego.

Pewnie warto jeść buraki;
Doceniać ich pyszne smaki ;)

Kaczka w buraczkach :)
Kura na ciepłej sałatce z buraków i ciecierzycy
Krokiet ziemniaczany, comber z królika, puree buraczane, marynowane borowiki i cebulki, por w śmietanie

Wegańskie placki z buraka z "twarożkiem" migdałowym i dressingiem rzodkiewkowym

Brownie buraczane, lody burak- truskawka- mascarpone- miód

Hummus z buraka, krakersy pietruszkowe z siemieniem lnianym i sezamem

Brownie z buraka z lukrem buraczanym, lody jogurtowe z malinami, kruszonka czekoladowa, maliny liofilizowane, owoce leśne, liście nasturcji





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz